HACI TURAN (KAPAN) CAMİSİ – URLA / İZMİR

İzmir ili, Urla ilçesi, Yenice Mahallesi, Kapan sokakta bulunan cami Hacı Turan Cami ya da Unkapanı kısaca Kapan cami olarak ta bilinir. 1554 yılında yapılmış olan cami 235 m2 alan ve 200 kişi kapasitelidir.

Caminin avlusu önünde açılan yol ve meydandan ötürü yıkılmış ve şadırvan yolun kenarında kalmıştır. XIX. yüzyıl üslubundaki şadırvan sekiz sütunu birbirine bağlayan kemerler Bursa kemerlerine benzemektedir. Şadırvanın üzeri ahşap bir çatı ile örtülüdür. Şadırvanın kubbesinin içine Urla’nın eski limanının resimleri işlenmiştir. Oldukça orijinal ve güzeldir.

Kesme taş ve moloz taştan yapılan cami kare planlı ve sekizgen kasnak üzerine oturan tek kubbelidir. İbadet mekânı duvarlarından kubbe kasnağına geçiş trompların yardımı iledir. İbadet mekânı alt sırada üçer, mihrap yanında birer, dikdörtgen söveli pencere ile aydınlatılmıştır. Ayrıca yan duvarlarda ikinci sırada birer pencere daha bulunmaktadır. Mihrap yuvarlak bir niş şeklindedir. Caminin önünde üç bölüm halinde üzeri kiremitli bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Değişik zamanlarda yapılan onarımlar nedeni ile günümüze orijinalliğinden oldukça uzaklaşmış olarak gelebilmiştir. Caminin yanındaki minarenin kaidesi kubbe kasnağına kadar yükselmektedir. Minare gövdesi silindirik olup, tek şerefelidir. Caminin avlusu önünde açılan yol ve meydandan ötürü yıkılmış ve şadırvan yolun kenarında kalmıştır. XIX. yüzyıl üslubundaki şadırvan sekiz sütunu birbirine bağlayan kemerler Bursa kemerlerine benzemektedir.