HACI ŞERİF AĞA CAMİ – ARAPGİR – MALATYA

Arapgir ilçesi Berenge Mahallesi Hacı Şerif Ağa Caddesindedir. Yapım Tarihi , H. 1290 – 1300 (?) (M.1873) Mimari Çağı, Geç Osmanlı dönemi olan eski cami yerine Arapgir Malatya milletvekilliği yapan hayırsever iş adamı M. Ali Aydınlar tarafından yeniden 2001 yılında yaptırılmıştır.

Dikdörtgen planlı fevkani olarak iki katlı ve kubbeli olarak yapılmıştır. Üç kubbeli dört sütunlu son cemaat yerine merdivenle çıkılmaktadır.

Caminin hemen yanında restorasyon sırasında bakım için taşları tek tek işaretlenmiş caminin ilk yapımı olan (M.1873) tarihinde yapılmış özgünlüğünü korumakta olan çeşmesi vardır.

Ayrıca yine caminin 20 metre ilerisinde cami ile birlikte yapıldığı sanılan külliyenin bir parçası olan yıkıntı şeklinde olan hamamı da vardır.