HACI HASAN CAMİİ – DEMİRCİ / MANİSA

Demirci’nin en eski camisi olan Hacı Hasan Camii tarihi mimarisi ile iki asırdır ayakta durmaya devam ediyor.

Birçok eserde Hacı Hasan Camii’nin Horasan Türklerinden Hacı Hasan tarafından yaptırıldığı belirtilse de, Selçukluya özgü taş mimarisi ile yapılan camii kitaplarda Elhac Hasan Camii olarak geçiyor.Minare’nin eğik olması sebebi ile yıkılma tehlikesi olduğu için yetkililer tarafından yıkılacağını ifade ediliyordu,

Vakıflar Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler cami çevresinde çalışmalarını aralıksız sürdürürlerken, yetkililerden alınan bilgiye göre Cami içerisinde çalışmaların devam ettiği ve Minare’nin yıkılması içinde çalışmalara başlandı.

Demirci Belediye iş makinelerinin de destek verdiği çalışmalarda Minare şerefeden başlayarak ustalar tarafından güvenli bir şekilde tuğlalar sökülmeye başlandı.

Minare’nin yıkım işleminin hava şartlarına göre 10 gün içerisinde tamamlanması beklendiği belirtildi.

Demirci’nin en eski tarihi yapılarından olan ve yaklaşık 1,5 yıl önce minaresindeki eğilme nedeniyle ibadete kapatılan Hacı Hasan Camisi’nin restorasyonu için açılan ihale sonuçlandı.

İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Fethi Koç, ihaleyi kazanan inşaat firmasına düzenlenen imza töreniyle yer teslimi yaptı.

Koç, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Demircinin merkezindeki tarihi olan Hacı Hasan Cami’ni restore ediyoruz. Ecdadımızın bizlere emanet ettiği gibi biz de camimizin iç ve dış cephesinde yeni düzenlemeler yapıp, gelecek nesillerimize bırakacağız. Hacı Hasan Camisi eski ve güzel günlerine inşaat çalışmaları tamamladığında kavuşacak.” diye konuştu.

Cami daha önceki yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından güçlendirme ve restorasyon yapılması amacıyla çalışmalara başlanmış ancak yaşanan olumsuzluklar nedeniyle onarım çalışmaları yapılamamıştı.

Kaynak: Demirci Belediyesi