GARİPLER CAMİİ (DANİŞMEND MELİKGAZİ CAMİİ) – TOKAT

Tokat Fatihi Melik Danişmend Gazi tarafından XI. yüzyılın son çeyreğinde (1080-1090) inşa ettirildiği bilinmektedir.
Tokat il merkezi Pazarcık Mahallesi’nde bulunan Garipler Camii, minaresinde yer alan yeşil sırlı tuğlalardan dolayı halk arasında Yeşil Minareli Camii olarak da bilinir.
1071 Malazgirt Zaferinden sonra bütün Anadolu’daki en eski camidir. Buhara yakınlarında 1040 Karahanlılar tarafından yapılan Degaron Cami ile aynı plan tipine sahiptir. 2008 yılında onarılmıştır.

Cami içerisine 14. yüzyılda mihrap eklenmiş ve 14 yüzyılın en güzel mihraplarından biri olmakla birlikte mihrabın alt tarafına kimin tarafından yaptırıldığını belirten bir kitabe konulmuştur. Bütün Anadolu’da kitabesi olan tek mihrap da Garipler Camisi’nde bulunmaktadır. Kareye yakın, dikdörtgen planlıdır. İç mekân ortasında kalın bir paye ve bunların arasında yer alan dört sütun üzerine basık, yuvarlak kemerlere oturan pandantif geçişli bir kubbe ve bu kubbeyi dört yönden kuşatan beşik tonozlarla kapatılmıştır. Kaba yontu taş malzemeyle inşa edilmiştir. Üzerinde bilimsel çalışma yapılması gereken bir camidir” diye konuştu.

Kaynak: Kültür Portalı.gov.tr