EVLİYAZADE CAMİİ – İZMİR

Adres: 1296 Sokak No:9 Basmane – Konak / İZMİR

İzmir ili Basmane semti Hurşidiye Mahallesi 1296 sokak No:9 da bulunan cami H 1252 / M 1842 yılında yapılmış olup banisi EVLİYAZADE AİLESİDİR. Mescit avlu kapısı üzerindeki kitabesine göre İzmir’de meydana gelen bir yangında tamamen yanmış ve 1842 yılında Evliyazade tarafından yeniden inşa edilmiştir.
Yapı, kuzey cephesi avlu, güney ve batı cepheleri sokakla çevrelenen bir bahçe içindedir. Merdivenle çıkılan mescidin alt katı bodrumlu mescit asimetrik planlıdır. Üzeri kiremitli bir kubbe ile örtülüdür. Kubbenin sekizgen ve asimetrik bir düzende olan kasnağına tramponlarla geçilmektedir. Beden duvarları 0,55 m. kalınlığında taş ve tuğla karışımlıdır. İbadet mekânına kuzey cephesindeki yuvarlak kemerli bir yapıdan girilmektedir. Mihrabı sadedir. İbadet yerinin kuzeyinde iki sütuna denk gelen kadınlar mahfeli bulunmaktadır. Sütun bağlantıları Bursa tipi kemerlidir.
Mescidin kıble yönünde göz seviyesinde iki, kuzey cephesinde iki, güney batı cephesinde bir olmak üzere beş büyük penceresi vardır. Pencereler yuvarlak kemerli ve taş pervazlıdır. Pencereler demir parmaklı olup, parmaklıkların kesişme yerleri de çiçek motifleriyle süslenmiştir. Mescidin ayrıca güney cephesinde bir ve batı cephesinde iki olmak üzere üç adet yürek şeklinde orijinal penceresi daha vardır. Kubbenin kasnağında da üç yuvarlak pencere yer almaktadır.
Mescidin batı cephesinde merdivenle çıkılan salât köşkü, kuzeyindeki avlusunda küçük bir haziresi bulunmaktadır.