DARPHANE (YENİ-ESKİ HAMAM )MESCİDİ – TİRE / İZMİR

Tire ilçesinin Ertuğrul Mahallesi Yassıyol semtinde bulunan mescit, halk arasında daha çok NUH EFENDİ MESCİDİ olarak tanınmaktadır. Bu adlandırma mescitte XIX. Yüzyılda görev yapan ünlü hoca Nuh Efendiden kaynaklanmaktadır.
Mescit vakıf kaydında “İbni Hatip Mahallesinde vaki Dülgerler Mescidi nam-ı diğer Darphane Mescidi Şerifi vakfı” ifadesiyle yer almaktadır.1530, 1834. Ve 1904 yıllarında onarım gören mescit Eski-Yeni Hamam ‘ın yanında bulunmaktadır. Hangi tarihte yapıldığı bilinmemekle birlikte DARPHANE olgusuyla o tarihte ortaya çıkmış olmalıdır. Darphane mütevellilerin Aydınoğlları ailesi zincirinde görünmesi, Mescidi de Beylik döneminde yapılmış olduğunu akla getirmektedir.
Mimari ve sanatsal yönden bir değer ifade etmeyen mescit, onarım ve müdahalelerle özgün niteliğini yitirmiş bir mahalle mescididir. Çatılı yapılardan olup, küçük bir bahçeye sahiptir. İbadete açıktır.
KAYNAK: A. MUNİS ARMAĞAN