DABAKHANE CAMİİ – ZİLE / TOKAT

Zile ilçe merkezinde Cedit Mahallesinde yer alan caminin giriş kapısının solundaki pano üzerinde, caminin adı ve 1935 tarihi okunmaktadır. Giriş kapısı üzerindeki mermer plakada arapça ayet ve 1955 tarihi yazmaktadır. Kare planlı, tek mekanlı caminin üzeri piramidal çatı ve oluklu kiremitle örtülüdür. Girişi kuzey cepheden sağlanan caminin harimini kuzey, doğu ve batı cephelerde U şeklinde mahfil çevrelemektedir. Ahşap kaplamalı tavanda basit işçilikli tavan göbeği yer almaktadır. Mihrap ve minberi de oldukça sadedir. Kuzeybatı köşede yer alan minare, silindirik gövdeli ve tek GENEL TANIM : Zile ilçe merkezinde Cedit Mahallesinde yer alan caminin giriş kapısının solundaki pano üzerinde, caminin adı ve 1935 tarihi okunmaktadır. Giriş kapısı üzerindeki mermer plakada arapça ayet ve 1955 tarihi yazmaktadır. Kare planlı, tek mekanlı caminin üzeri piramidal çatı ve oluklu kiremitle örtülüdür. Girişi kuzey cepheden sağlanan caminin harimini kuzey, doğu ve batı cephelerde U şeklinde mahfil çevrelemektedir. Ahşap kaplamalı tavanda basit işçilikli tavan göbeği yer almaktadır. Mihrap ve minberi de oldukça sadedir. Kuzeybatı köşede yer alan minare, silindirik gövdeli ve tek şerefelidir. Cami, ahşap ve kerpiç malzemeyle inşa edilmiş, minaresinde ise tuğla kullanılmıştır.

Kaynak: Kültür Portalı