ÇAY/ ÇARŞI CAMİ – SİLLE – KONYA

Sille’de bulunan camiler içinde Çay Camii, merkezde hemen derenin üst kısmında yer alması dolayısı ile kendini fark ettirmektedir:

Sille Deresi’nin güney kıyısında olmasından dolayı Çay Camii diye anılır. Etrafındaki dükkânların kapanmasından sonra bir mahalle camii görünümü almıştır. Önünde derenin iki yakasını bağlayan ve camiye geçit veren bir köprü mevcuttur. Cami, beş altı basamaklı merdivenle çıkılan yükseklikte inşa edilmiştir. Zemin kat mektep ve depo olarak kullanılmıştır. Son cemaat mahalli kuzeydedir. Ahşap sütunları yükseltilmiş ahşap örtülüdür. Giriş kapısı ahşap çift kanatlı olup iki tarafında birer büyük ve geniş pencere olup bunların üstünde üç küçük pencere daha yer almıştır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planında inşa edilmiş olan cami 1976 yılında tamir ettirilmiştir. Minber, mihrap ve kürsüsü ahşaptandır. Duvar ve sütunlar pencere hizasına kadar ahşap lambri ile kaplanmıştır. Bu caminin ahşap işçiliği Selçuklu ahşap işliğinin bir devamıdır.

KAYNAK: MİMARLIK TARİHİ VE DOKUSU İLE SİLLE ( Öğr. Gör. Dr. Funda KURAK AÇICI )