ÇAVUŞ CAMİ – HÜYÜK – BEYŞEHİR – KONYA

Konya’nın Beyşehir ilçe merkezine bağlı Hüyük kasabasının Çavuş köyünde eski (merkez) camisidir. Selçuklu döneminden kalma 1289 yılında yapılmış. Orijinali tamamı ahşap cami iken geçirdiği tamirler ile vasfını korumaya çalışmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait, 19. yy’da tekrar inşa edilmiş olan eserin banisi bilinmemektedir. Cami, sanat tarihçilerinin Batılılaşma dönemi tasvir sanatı dedikleri akımdan etkilenmiştir. Ahşap direkler, ahşap pencereler, ahşap tavanlar, bezeli duvarlar ve çeşitli renkli figürlerle süslenmiştir. Çok çeşitli figürleri bulmak mümkündür. En son 2004-2005 yıllarında onarımı yapılmıştır. 2004–2005 yıllarında yapılan onarımda; caminin çatısı, iç ve dış duvar sıvaları onarılmış, döşemesi yenilenmiş, elektrik tesisatı yapılarak ahşap onarımları tamamlanmıştır. Camii olarak hizmet vermektedir.
KAYNAK: Cami cemaatinden Osman Eğilmez