BÜĞDÜZ KÖYÜ CAMİİ – ALPU – ESKİŞEHİR

Alpu’ya bağlı Büğdüz Köyü Camii, tarihi değeri olan ve önemli özelliklere sahip olan yapılardan biridir. Selçuklu eserleri arasındaki caminin Kitabesi olmadığından inşa tarihi bilinmemektedir. Köy halkının ifadesine göre 1235 yılında inşa edilmiştir.

Köy meydanında yapılmış olan cami bahçe içerisinde yer almaktadır. Kârgir olarak inşa edilmiş caminin duvarları içte ve dışta sıvalı ve boyalıdır. Yaklaşık 155 cm olan beden duvarlarının üzerinde iki kademe hâlinde yükselen, üzeri kiremitle örtülü onikigen kasnak yer almaktadır. Kuzey ve güney cepheleri yola, doğu ve batı cepheleri bahçeye bakan caminin avlusuna batıdan ve güney cephesinin batı tarafından olmak üzere iki farklı kapı ile girilebilmektedir.

KAYNAK: ESKİŞEHİR KÜLTÜR PORTALI