AKCAMİİ (KIRKLAR CAMİİ) – SİVRİHİSAR – ESKİŞEHİR

Sivrihisar, Kurşunlu Mahallesinde aynı isimli sokakta bulunan Ak Camii’nin diğer bir ismi de KIRKLAR Camii’dir, Kırkların namaz kıldığı yer olarak bilinen ve Sivrihisar’da yapılan ilk camilerdendir. Ak cami ismini beyaz sıvalı olması yanında Anadolu’nun Türkler tarafından iskânında bu mahalleye yerleşen “akça” boyundan aldığı söylenir.

Camiden sonra yapıldığı anlaşılan minarenin kitabesinde:

”İnnel hasenat yüzhibnesseyyiat bena hazih il minare Hacı Ahmet sene semani mieteyn elf (1208 hicri ) 1793 -94 miladi yazılıdır.

1944 yılında enkazı satılmak suretiyle yıktırılan cami kıble kesimi uzun dikdörtgen şeklinde üç sahınlı mihrap karşısındaki iki taş sütun dışında ahşap direkli, dış duvarları 98 cm. kalınlığında bir yapı idi. Mermer direklerin biri şehitlikte diğeri Hoşkalem camii dış kapısı yanındadır. Eskiden girişi mihrap karşısındaydı. Yanındaki ikinci giriş: kadınlar bölümü olarak da kullanılan içten kapı ve pencere ile camiye bağlantılı, altında tekke bulunan sübyan mektebine aitti.

Minare anıt eser olduğundan Mimar Süleyman Yücel ‘in çizdiği ve Doç. Dr. Hasan Gönen’in statiğini yaptığı projeye göre Sivrihisar İslami İlimler Vakfı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve anıtlar Kurulundan gerekli onayı almış Reşat ve Hakan Sönmez adlarına dayıları; zikri geçen vakıf kurucularından; Orhan Keskin tarafından cami yapımı gerçekleştirilmiştir.

Giriş kapısı üzerindeki yazı Avukat Muhittin Keskin’e aittir. Cami 28 Ekim 1994 Cuma günü Eskişehir Müftüsü tarafından dualarla ibadete açılmıştır. Allah maddi ve manevi afetlerden korusun tüm katkıda bulunanlardan Allah razı olsun.

1944 yılında yıkılan camii 1995 yılında Orhan Keskin tarafından yapılarak ibadete açılmıştır.

KAYNAK: CAMİ TANITIM LEVHASI