AĞALAR CAMİİ – TAVŞANLI / KÜTAHYA

Köklü bir tarihe sahip Tavşanlı’nın en eski mabetlerinden biri olan Ağalar Camii Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi Yeni Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kimin tarafından ve ne zaman yaptırıldığı hakkında bir bilgi yok. Kitabesi günümüze ulaşmamış.

Vakıf eserlerimiz geçmişten bize emanet edilmiş en önemli kültür varlıklarımızdır. Tavşanlı’da Ağalar Camii de korunması gereken kültür varlığı olarak tescili yapılmış camilerimizdendir. Senelerin getirdiği bakımsızlık ve yıpranma sonucunda neredeyse yıkılma aşamasına gelmiş olan cami Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Belediyenin katkılarıyla restore edilip ibadete açılmıştır. Camii iç sıvaları düzenlenirken sıva altından orijinal el hat yazıları ve renkli dekoratif desenler ortaya çıkmış. Yani zamanında buralar rastgele üzerleri sıva yapılmış ve boyanmış, sıvalar kaldırılınca bunlar açığa çıkmış. Bakımdan geçirilerek yeniden orijinal haline döndürülmüş ve enfes bir süsleme ortaya çıkmış.