ACEM NASUH BEY CAMİ – KÖŞK – BEYŞEHİR – KONYA

Çok eski geçmişi olan ahşabın Türk- İslam mimarisi açısında önemi büyüktür. Anadolu da hemen hemen her yöresinde ahşap malzemenin kullanılmış olması ahşap malzemeye ne kadar önem verildiğinin göstergesidir. Özellikle ahşap malzemenin uygulama alanı bulduğu yapılar; camiler, mescitler ve konutlardır.
Ahşap malzeme ile yapılan camiler ve mescitler daha çok özen gösterildiği için uzun ömürlü olmuşlardır. Bu bakımdan ahşap malzemeyi ve kullanış tekniğini en iyi şekilde bu yapılarda görebiliyoruz.
Konya ve yöresindeki ahşap camilerden Sahip Ata Camii, Eşrefoğlu Camii, Eskil Ulu Cami Doğanhisar Ulu Camii, Bayındır Köyü Camii ve bu camilerle benzerlik gösteren Köşk Kasabasında bulunan Acem Nasuh Bey camiidir.
Konya İli Hüyük ilçesinde, Köşk kasabasının girişinde geniş bir mezarlığın içinde yer almaktadır. Bu mescit Beyşehir’den yaklaşık 33 km mesafededir. Hüyük ilçesine ise 18 km yakınlıktadır. Köylülerin Nasuh Bey cami adını verdikleri köşk cami hala kullanılır durumdadır. Şu anda ki kitabesinde de Acem Nasuh Bey diye geçmektedir. Mescidin tarihi ile ilgili kesin belge yoktur.
Banisi konusunda da elimizde herhangi belge mevcut değildir. Ancak köylüler tarafından ifade edilen banisinin kıble tarafında mezarının olduğu yönündedir. Mimari özellikleri. Tezyinatları ve mevcut veriler ışığında değerlendirildiğinde burasının 14 yy ait olduğu söylenebilir.
KAYNAK : BEYŞEHİR BELEDİYESİ