ABDÜLAZİZ AĞA CAMİİ – MİLAS / MUĞLA

Milas’ın mimari açıdan en küçük camilerinden biridir Ağa Camii. Milas’a bağlı olan Hacı Abdi Mahallesi sınırları içerisinde yer alır. 1737 yılında Abdülaziz Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Hasır Camii olarak da bilinir.

Milas Ağa Camii’nin mimarisi dikdörtgen planlıdır. Yanında bulunan minaresi 1885 yılında yapılmıştır. Minarenin banisi ise Abdülaziz Ağa’nın soyundan gelen Mehmet Bey’in annesi Refia Hanım’dır. Caminin üzeri kırma çatı ile örtülmüş olup, ibadet mekanı iki neflidir.

Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesinden Sait Nohut, Milaslı Hacı Abdülaziz Ağa’nın 1. Mahmut döneminde yaşadığını ve vakıf geleneğinin ailesince sürdürüldüğünü belirtti. Kendisinin Ağa Cami’ni 1737 yılında inşa ettirdiğini ve yanında yapılan 20 odalı medresenin görevlisine günlük 60 akçe gibi bir ücret ödenmesini istediğini anlattı  Bunun da o günün şartlarında Ayasofya Cami müderrisiyle aynı ücret olduğunu aktaran Nohut, aileden Mehmet Said Ağa, 1753 yılında ilçenin içme suyu ihtiyacı için Beypınarı mevkisinden su getirtip çeşme yapıldığını ve Milas‘ın imarında çok önemli hizmetlerde bulunduğunu vurguladı.

Kaynak: Milas Kaymakamlığı