ZADAR’DAN – PRİMOSTEN’E RESİMLER / HIRVATİSTAN

PRİMOSTEN / HIRVATİSTAN

Primošten Hırvatistan’ın Adriyatik denizi kıyısında küçük bir liman kasabasıdır. Šibenik-Knin ilçesinde yer alan kasabanın nüfusu 2001 sayımlarına göre 2992’dir. Sibenik in 30 km güneydoğusunda bulunur. Nüfusunun % 97.03’ü Hırvattır.

Bu güzel küçük kasaba, karaya bir köprü ile bağlanan piktoresk bir adacık üzerine inşa edilmiştir. Tipik taş evleri, dar sokakları ve kristal mavisi denizi ile plajları ve yedi ada manzarasıyla gerçekten unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Primosten, Sibenik ve Split arasında bulunan küçük bir kasabadır. Eski şehir, ana karaya bağlı küçük bir adada yer almaktadır. Primosten, ilginç mimarisi, güzel plajları ve berrak suları ile turistleri cezbetmektedir . Geçmişte üzüm asması, zeytin yetiştiriciliği, balıkçılığa yönelik olan nüfus günümüzde daha çok turizme yöneliktir. Şehir, gerçekten de dünya çapında tanınan eşsiz bir turizm merkezidir ve çok sayıda turist her yıl Primosten’e geri dönmektedir.

Primosten, 1564 tarihli eski belgelerde Capusta Cista adıyla geçiyordu. Geçmişte taş duvarlar ve kulelerle korunan bir adaydı ve 16. yüzyılda bu köyü anakaraya bağlayan hareketli bir köprü inşa edildi. Daha sonra köprü bir dolgu ile değiştirildi ve Primosten böylece bir yarımada haline geldi.

PRİMOSTEN SINIRLARINDAKİ PLAJLAR

Velika Raduca Plajı , Raduca yarımadasında yer almaktadır. Plaj, denize güzel bir girişi olan çakıllıdır ve çocuklu aileler için idealdir. Raduca yarımadasındaki plajlar, yerel halk ve turistler için popüler yüzme destinasyonlarıdır, bu nedenle sezonda büyük kalabalıklar çok sık görülür. Plajın yakınında ek ücrete tabi bir otopark bulunmaktadır. Plaj soyunma odaları, duşlar ve tuvaletler ile donatılmıştır ve şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Otellerin çoğunun Primosten’in bu bölümünde yer aldığı göz önüne alındığında, plaj ziyaretçileri tenis, voleybol, badminton gibi bir dizi ek tesisin emrinde…

Plajda kendinizi yenileyebileceğiniz bir bar ve çeşitli Akdeniz spesiyaliteleri sunan bir restoran bulunmaktadır.

Velika Raduca ile birlikte Mala Raduca plajı, Primosten’deki en ünlü iki plajdan biridir. Velika Raduca sahilinde olduğu gibi ek tesis yok, ancak yakınında olduğu için konuklar tesislerini kullanabilir. Mala Raduca plajının ek tesisleri, çocuklar için bir trambolin ve bir kafe bar.

Primosten, çoğu çakıllı ve kısmen kayalık olmak üzere toplam 20 kilometrelik sahili olan bir destinasyondur. Bu nedenle sezon içinde çok sık rastlanan kalabalıkları sevmiyorsanız Primosten’de sorunsuz bir şekilde gizli bir koy arayarak huzur ve sükûnetin tadını çıkarabilirsiniz.

PRİMOSTEN’DE KONAKLAMA

Otel kapasitesine göre en büyük otel, toplam 360 odası ile Zora’dır . Otel, şehir merkezine yakın, Raduca yarımadasındaki bir çam ormanında yer almaktadır. Primosten’de Zora Hotel’in yanı sıra birkaç aile oteli daha var. Konaklama birimlerinin büyük bir kısmı özel daire ve lüks villalara aittir.

Sibenik yönünden Primosten girişinde toplam 1600 kişilik Adriyatik kampı var . Kamp, Punta yarımadasında, bir çam ormanında ve 14 hektarlık bir alana yayılıyor. Kampın içinde bir kahve barı, restoran, süpermarket, dalış merkezi ve spor tesisleri bulunmaktadır.

PRİMOSTEN’DE GÖRÜLECEK VE YAPILACAK ŞEYLER

Primosten, Adriyatik kıyısındaki en eski Hırvat kasabası olan Sibenik’e 25 kilometre uzaklıktadır . Bu nedenle, tarihi yerleri seviyorsanız, Kral Kresimir şehrini ziyaret etmenizi öneririz.

Primosten’deki çeşitli seyahat acenteleri, bir çok günlük geziler sunar:

PRİMOSTEN’DE ALIŞVERİŞ

Primosten’de haftanın her günü akşam geç saatlere kadar açık olan birkaç süpermarket bulabilirsiniz. Ayrıca merkezde bir balık pazarı, bir market, çok sayıda hediyelik eşya dükkânı, eczane, postane…

PRİMOSTEN GECE HAYATI

Primosten’de bir akşam geçirmek için, şehir merkezindeki sahildeki kahve barlarından birinden başlamanızı ve kristal berraklığındaki deniz ve eski şehre bakarken serinletici içeceklerin tadını çıkarmanızı öneririz. Gece eğlencesi için bu bölgenin en eski ve en ünlü diskolarından biri olan ve sezon için zengin bir programa sahip Aurora diskotek var.

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOTOĞRAFLAR 2011 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR