ROPAŽİ EVANJELİST LUTHERAN KİLİSESİ – LETONYA

Ropaži bölgesindeki ilk kilise (belgelerde zaten 1320’de bahsedilmiştir) Almanlar tarafından yaptırılan Livonya Tarikatı’nın kalesindeydi. Sadece tarikat kardeşlerinin ziyaret ettiği ahşap bir kiliseydi.

1632’de Papaz Friedrich Nēmejs, Letonya halk şarkılarını ilk kez yayınlayan Ropaži’de çalıştı.

Son ahşap kilise 1775 yılında Ropaži’de inşa edilmiştir.

19. yüzyılın sonunda, ahşap bir kilisenin yerine kayalar ve tuğlalardan yapılmış 400 koltuklu bir taş kilise inşa edildi. Kilisenin inşası için malzeme malikanenin kalıntılarından alınmıştır. Hala Ropaži’de bulunan bu bölge kilisesi 1893’te kutsandı.

1944 sonbaharında kilisenin kulesi havaya uçuruldu, ancak 1959’a kadar orada hizmetler yapıldı. Bundan sonra, cemaatin halkı kiliseye saygısızlık etti.

1997’de cemaat aktif faaliyetlerine yeniden başladı.

Ropaži Kilisesi’nden ilk olarak 1320’de Tarikat’ın kalesinin inşası sırasında yazılarda bahsedilmiştir. 1791’de kilise JG Broce tarafından çizimlerle tasvir edilmiştir. 1893’te cemaatin hala ayinleri kutladığı 400 koltuklu bir taş kilise inşa edildi. 1944 sonbaharında kilisenin kulesi havaya uçuruldu, ancak 1959’a kadar orada hizmetler yapıldı. Bundan sonra, cemaatin halkı kiliseye saygısızlık etti. Şu anda kilisenin sadece duvarları, çatı yapılarında çok sayıda delik bulunan kötü restore edilmiş bir çatısı ve beton bir zemini var.