KLAGENFURT’TAN – İLİSRSKA BİSTRİKA’YA RESİMLER – SLOVENYA

ILİRSKA BİSTRİCA – SLOVENYA

Ilirska Bistrica, güneybatı Slovenya’nın İç Carniola bölgesinde bir kasabadır. İlirska Bistrica Belediyesi’nin idari merkezidir.

Kasabanın arması bölgenin tarihini temsil ediyor ve bir zamanlar bölgeyi dolduran Slav öncesi İlirya halkını gemi inşa geçmişleriyle birlikte hatırlatıyor. Kasabanın şu anki arması, 19. yüzyılın ortalarında kabul edildi ve İlirya Krallığı armasının sadece küçük bir değişikliğidir.

COĞRAFYA

Kent merkezi antik yol üzerinde yer almaktadır Postojna’nın ve Pivka için Rijeka üzerinde Adriyatik kıyısında. Kuzeydoğudaki yoğun ormanlık Snežnik platosunun dik kenarında , Reka nehri vadisinde yer almaktadır . Güneybatıda, Brkini Tepeleri, Slovenya Littoral ( Slovenya Istria ) tarihi bölgesi ile doğal sınırı oluşturur.

TARİH

Johann Weikhard von Valvasor tarafından belgelenen Bistrica Kalesi, 1679

12. yüzyılda, bölge Carniola İmparatorluk Yürüyüşünün bir parçasıyken, şehir merkezinin doğusundaki bir tepede tarih öncesi bir yerleşim yerine bir kale inşa edildi. Kale daha sonra 14. yüzyıldan itibaren Duino Kontları tarafından Postojna’daki prens Auersperg Evi tarafından tutuldu .

Ilirska Bistrica yerleşiminden ilk olarak 1300 civarında bahsedildi; Avantajlı konumu, çevreleyen karstik kaynaklar ve geniş ormanlar, sayısız kereste fabrikasının ekonomik gelişimini ve 15. yüzyılın başlarından itibaren gelişen kereste ticaretini teşvik etti . Bulunan Carniola’da Dükalığı yüzyıllardır kent parçası olduğunu hüküm süren Habsburg Hanedanı. 19. yüzyılda, Ilirska Bistrica odun tüccarları ağırlıklı olarak Avusturya’nın Trieste ve Rijeka limanlarını tedarik ettiler. 1873 yılında bir demiryolu hattı ile açıldı Avusturyalı Güney Demiryolu Pivka ve koşarak şirketi Güney DemiryoluIlirska Bistrica tren istasyonundan Opatija ve Rijeka kıyı kentlerine giden hat.

Son 100 yıl içinde şehrin tarihi, öncelikle ait olduğu milletler tarafından şekillendirildi. Ilirska Bistrica, 1867’de Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun Avusturya kısmının bir parçası oldu, 1920’de İtalya Krallığı tarafından ilhak edildi, II.Dünya Savaşı’ndan sonra Yugoslavya’nın bir parçası oldu ve bugün bağımsız Slovenya’ya ait. Bu çeşitli devletlerin kalıntıları hala sayısız anıtta, tren istasyonunda ve İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma İtalyan kışlalarında görülebilir.

Son günlerde Dünya Savaşı, 97 Kolordusu komutasındaki Alman Gebirgstruppe der Genel Ludwig Kübler arasındaki savunma alanını koruyorlardı Rijeka ve Dağı Sneznik olarak da bilinen, Ingridstellungveya savunma hattı Ingrid. Görevleri, Yugoslavya’nın Trieste ve Ljubljana’ya doğru ilerlemesini durdurmaktı ve hem C hem de E Ordu Gruplarının arkasını tehdit etmekti. ve Trieste’yi ele geçir. Partizanlar Trieste’yi ele geçirdikten sonra 97. Kolordu, Iliriska Bistrica, Postojna ve Ljubljana’ya girme emri verdi. Atılım 2 Mayıs gecesi kirpi oluşumunda başladı. 5 ve 6 Mayıs’ta kolordu, Iliriska Bistrica’yı ele geçirmeyi başardı, ancak daha fazla ilerleme imkansız hale geldi ve 7 Mayıs sabah 06: 04’te bir teslimiyet imzalandı. Yaklaşık 16.000 asker, 40 kıdemli subay ve üç general savaş esiri oldu. Ele geçirilen ekipman 31 tank, 841 topçu parçası, 536 havan, 1.670 makineli tüfek,

27 Haziran 1991 tarihinde, sırasında On Gün Savaşı , Sloven Toprak Savunma ait Rijeka ve 13. Piyade Kolordusu bağlayan yolu kapattı Yugoslav Halk Ordusu Slovenya iç. Aynı günün ilerleyen saatlerinde, Slovenya Toprak Savunması, Ilirska Bistrica yakınlarındaki Koseze’de bir Yugoslav Halk Ordusu sütununa saldırı başlattı . Yugoslav Halk Ordusu, Slovenya Toprak Savunması ile Yugoslav Halk Ordusu arasındaki şiddetli çatışmanın ardından geri çekildi. Savaş, üç ölü Yugoslav Halk Ordusu askeri ve her iki taraftan çok sayıda yaralı askerle sonuçlandı.

TOPLU MEZARLAR

Ilirska Bistrica, İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma bilinen iki toplu mezarın bulunduğu yerdir . Kara Alanlar Toplu Mezarı ( Grobišče Črne njive ) olarak da bilinen Stražica Toplu Mezarı ( Slovenya : Grobišče pod Stražico ), Stražica Tepesi’nin zirvesinin yaklaşık 170 metre (560 ft) kuzeyinde, şehrin kuzeyinde yer almaktadır. Mayıs 1945’in başında düşmüş olan 97. Kolordu’dan Alman askerlerinin kalıntılarını içeriyordu. Mezar çıkarıldı.  Mezarlık Toplu Mezarı ( Grobišče pod pokopališčem ) kasaba mezarlığının yanında yer almaktadır. Eski bir ateş siperinde gömülü 82 Alman askerinin kalıntılarını içeriyor. Mezarlık genişletildiğinde mezarın üzerine asfalt yol ve otopark yapılmıştır.

KİLİSE

Kilise kasabasında adamıştır Saint Peter ve aittir Koper Piskoposluğu’ndan . Kasabadaki ikinci bir kilise de Aziz George’a adanmıştır.

REKREASYON

Kasaba, turistler ve yürüyüşçüler tarafından Ilirska Bistrica’dan gün boyu süren bir gezi olan Snežnik Platosu’nun tepesine seyahat etmek için bir başlangıç ​​noktası olarak kullanılıyor. Platonun en yüksek zirvesi olan 1,796 m (5,892 ft) ile Big Mount Snežnik ( Slovenya: Veliki Snežnik ), Slovenya’daki Alpler dışındaki en yüksek zirvedir.

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOTOĞRAFLAR 2011 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR.