İLİSRSKA BİSTRİKA’DAN – ZADAR’A RESİMLER / HIRVATİSTAN

ZADAR – HIRVATİSTAN

Zadar, Hırvatistan’da yer alan eski şehirlerden biridir. Bu şehir Ravni Kotari bölgesinde ve Adriyatik Denizi kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarıyla 75,082 olup kapladığı alan 25 km²’dir.

Zadar, (İtalyancaZara), Hırvatistan‘da yer alan eski şehirlerden biridir. Bu şehir Ravni Kotari bölgesinde ve Adriyatik Denizi kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarıyla 75,082 olup kapladığı alan 25 km²’dir. Bu şehir 1797’de Venedik Cumhuriyeti‘nin yıkılmasından sonra 1805’ten 1813’e kadar Fransız egemenliğinde kalmıştır.

Hırvatistan‘da Adriyatik Denizi kıyısında yer alan, Orta Dalmaçya Bölgesi’nin en büyük şehirlerinden Zadar, 3 bin yıllık zengin tarihi geçmişi, enfes sahil şeridi, bakir koy ve körfezleri, birbirinden güzel adaları ve doğal güzellikleriyle bölgenin en görkemli tatil destinasyonlarından.

Arnavut kaldırımlı ve daracık labirenti andıran sokakları, zeytinyağı ve şarabı ile İtalyan esintileri taşıyan Zadar, yürüyerek gezilip tamamı keşfedilebilecek kadar küçük bir kent.

Zadar, resmi adı Hırvatistan Cumhuriyeti olan Hırvatistan’ın şehri. İtalyanca ismi Zara olan kent, tarihte Dalmaçya bölgesinin başkenti olarak biliniyordu. Bölgenin en turistik şehri Dubrovnik kadar olmasa da zengin tarihi dokusu ve orta çağ izlerini taşıyan atmosferi ile Zadar, turizmde yükselen bir değer.

Zadar’da Hırvatistan’ın resmi dili Hırvatça konuşuluyor. Şehirde İtalyanca ve İngilizce de yaygın olarak konuşulabiliyor. Hırvatistan para birimi Kuna.

ZADAR GEZİLECEK YERLER

Zadar‘da yarımadadaki eski şehrin sokaklarında yürüyüş yapmak şehrin tarihi ve kültürel atmosferini deneyimlemek için en iyi seçenek. Yarımadada 34 kilise bulunuyor. Bu kiliselerin en büyüğü olan Aziz Simeon Kilisesi’ni mutlaka listenize ekleyin. Aziz Donat Kilisesi, Aziz Anastacia Katedrali ve Aziz Mary Kilisesi gibi diğer kiliselere de gidebilirsiniz.

Zadar’ın etrafında eski Roma forumunun kalıntıları da bulunuyor. 1396’da kurulan, Hırvatistan’ın en eski üniversitesi ve Avrupa’nın en eski üniversitelerden biri olan Zadar Üniversitesi de görülecek yerler arasında. Eğer şehrin tarihi hakkında daha detaylı bilgi elde etmek isterseniz, Zadar Arkeoloji Müzesi’ne uğrayın.

Zadar’da turistler tarafından ziyaret edilen diğer bir benzersiz mekân kentin Riva’sında bulunan Deniz Orgu. Bu yapay müzik aleti her dinleyicinin zevkine hitap eden dünya dışı sesler üretiyor.

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOTOĞRAFLAR 2011 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR