HERMİTAGE MÜZESİ – III – ST. PETERSBURG / RUSYA

El Ermitaj Müzesi St. Petersburg’da en alakalı olanı, Rusya ve dünyanın en büyük ve en tanınmışlarından biri. Resimler, heykeller, madeni paralar, madalyalar, silahlar ve diğer nesneler dahil yaklaşık 3 milyon parçaya sahiptir. Bunlar arasında, antik Roma ve Yunanistan’ın arkeolojik parçaları, oryantal sanat veya Batı Avrupa bile öne çıkıyor.

Bütün bunlar 400 oda ve altı binada yer alıyor, ana kompleksi oluşturan beş tane daha unutmuyor. Başlıca özelliklerinden biri, uluslararası alanda en eksiksiz olan uzmanlar tarafından kabul edilen sanat galerisidir.

KOLEKSİYONDAN GÜNÜMÜZE

Müze, sanatı seven Catalina II veya Catalina La Grande tarafından kuruldu. 1764’ten itibaren önemli bir eser koleksiyonu başladı. Yemek odasında tek başına 92 ​​fotoğraf asılı olduğu söyleniyor. İmparatorluk mahkemesinin bir parçası olan mülk, azar azar bugünkü haline geldi. Çoğunlukla çarların yüzyıllar boyunca yaptıkları devralmalar nedeniyle.

Fakat Devlet Müzesi ilan edilen 1917’ye kadar değildi.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra ve neden olduğu hasar nedeniyle mülkün restore edilmesi gerekiyordu. Bundan sonra ziyaretçi akını için çok daha iyi organize edildi. Şüphesiz dünya kültürü ve tarihi için temel bir alan.

ERMİTAJ MÜZESİ’NDE BULUNAN TÜRK ESERLERİ

St. Petersburg denildiği zaman şehirde akla ilk gelen yapılardan birisi elbette dünyanın en büyük müzelerinden birisi olan Ermitaj’dır. Ermitaj Müzesinin ana binası Kışlık Saray olarak I.Petro’nın kızı için inşa edilmeye başlanmışsa da ancak 1764 yılında 2. Katerina zamanında tamamlanabilmiş ve I.Nikolay zamanında (1852) halka açık olarak sergilenmeye başlamıştır. 1917 Ekim devrimi sonrasında ise saray tamamıyla bir müze haline getirilmiştir. İlk olarak 17.yy’a ait Hollandalı ressamların tabloları ile oluşturulmaya başlanan sergi, her geçen gün büyüdüğü için yeni binalar inşa edilmek durumunda kalmıştır.

Günümüzde Kışlık Saray ve altı ek bina ile dünyanın en büyük müzeleri arasında yer almaktadır. Müzede, neredeyse tarihin tüm evrelerine ve çok geniş bir coğrafyaya ait eserleri görmek ve incelemek mümkündür. Sahip olduğu 3 milyondan fazla sanat eseriyle dünya üzerindeki en önemli sanat merkezlerinden biri olarak bilinen Ermitaj Müzesi, bu özelliği nedeniyle Guinness rekorlar kitabına girmeyi başarmıştır.

Türk coğrafyasının büyük bir kısmı, uzun yıllar boyunca Rus hâkimiyeti altında kaldığından, bu müzede eski çağlara ait olan Türk eserleri fazlaca bulunmaktadır.

Arkeologlar ve tarihçiler Türk kurganlarını tespit ederek kazı çalışmalarına başladılar ve çeşitli eserleri gün yüzüne çıkardılar. Çok geniş bir alana yayılmış ve araştırılması zor olan Türk tarihi için büyük gelişmeler kaydettiler. En önemlileri arasında yer alan Pazırık kurganı 1929 yılında Rus arkeolog Sergey Rudenko tarafından bulundu.

Müzede ayrıca, Azrhan, Tuekta ve Derestuy kurganlarına ait eserlerde vardır. Osmanlı Devrine ait ise miğferler, kılıçlar, çiniler, çeşitli kılıç ve silahlar ile II. Selim’in Osmanlı-Rus savaşı sonrasında, II. Katerina’ya gönderdiği Türk Otağı’da bulunmaktadır.

İşte Ermitaj Müzesinde yer alan ve Türklere ait olan eserlerden bazıları;

*Pazırık Halısı: Dünyada el ile dokunmuş olan ilk halıdır. Kurganın içinde donmuş olarak bulunduğu için çok az hasar görmüştür.

KAYNAK: RUSEN.ORG

FOTOĞRAFLAR 2013 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR