İNÖNÜ HEYKELİ VE PARKI – ERZİNCAN

Erzincan, 26 Aralık 1939’da, 32.372 kişinin ölümü ve bütün kentin yerle bir olmasıyla sonuçlanan zelzele felaketi sırasında ve sonrasında yeniden kurulmasında büyük ilgi göstermiş olan “Milli Şef İnönü” ye şükran ifadesi olarak bir anıt dikecektir.

Anıt, Ratip Aşir’e sipariş edilir. Ratip, Vakıflardan izin alarak, Yeni Cami’nin arkasındaki Valide türbesinde çalışmaya başlar. Heykeli çamurdan yapacak, sonra alçıya dökecekti. Çalışmaların ilerleyip, sonuca yaklaşıldığı sırada, bir sabah atelyeye girdi ki, kocaman çamur kitlesi parçalanarak yere yayılmış!

Zaman daralmıştır. Heykelin gelişmesini Erzincan adına denetlemekle görevli bulunan Mahir Tomruk telaş içindedir. Neyse ki, eski öğrencisi Hüseyin Özkan yardıma koşar, heykel bu sefer, alçı olarak yeniden büyütülür.

Kaynak: Hüseyin Gezer; Türk Heykeli Türkiye İş Bankası Yayınları, 1984