HASAN GAZİ ŞEHİTLİK ANITI – DARENDE – MALATYA

Seyyid Hasan Gazi, Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in torunlarından, Hüseyin Gazinin kardeşi, Seyyid Battal Gazi’nin amcası ve kayınpederidir. Abbasiler döneminde Zengibar kalesinin kuşatmasında şehit olmuştur.(Miladi 830)
Malatya ili Darende ilçesinde, Şehitlik Tepesi olarak anılan yerde “Fahr’ül Ulema Seyyid’üş-Şüheda” Seyyid Hasan Gazi’nin türbesi bulunmaktadır. Hasan Gazi, Hz. Peygamber’in torunlarından, Hüseyin Gazi’nin kardeşi, Seyyid Battal Gazi’nin amcası ve aynı zamanda kayınpederidir. Hasan Gazi Abbasiler döneminde Zengibar kalesinin kuşatmasında 830 yılında şehit olmuştur.

Türbe mescit inşası ve çevre düzenlemesi Sarımehmetzâde Mimar Yücel Sarı ve çocuklarının katkılarıyla Es Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı’nca yapılmıştır. 26 Ağustos 2005 tarihinde açılışı yapılarak hizmete sunulmuştur.

Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı H. Hamidettin Ateş’in teklifi, Darende Belediyesi’nin ve Mimar Yücel Sarı’nın da destekleriyle Darende’de Şehit Hasan Gazi Türbesi’nin bulunduğu tepeye bir Şehitlik Anıtı’nın yapılması için çalışmalarına 2003 yılında başlanmış, 26 Ağustos 2005’te açılmıştır.

İlçemiz Darende’de, Şehitlik Tepesi olarak anılan yerde ‘Fahr’ül Ulema Seyyid’üş-Şüheda’ Seyyid Hasan Gazi’nin Türbesi bulunmaktadır. Aynı yerde ayrıca; I.Dünya Savaşı’nda, İstiklâl Savaşı’nda, Osmanlı-Rus Savaşı’nda, Kore’de, iç isyanlarda, Trablusgarb’ta ve terörle mücadelede şehit olan pek çok Darendeli bulunmaktadır. İsmi tespit edilen 92 şehidin isimleri birer mermer levhalara yazdırılarak Şehitlik Anıtı içerisine konulmuştur.

KAYNAK: E-TARİH ORG.