DEPREM ŞEHİTLERİ ANITI – ESKİ GEDİZ – KÜTAHYA

Kütahya’nın Gediz İlçesi’ne bağlı Eskigediz beldesinde, 28 Mart 1970 tarihinde meydana gelen depremde hayatını kaybeden 1087 vatandaş için “Deprem Şehitlerini Anma Günü” düzenlendi.

Saat 16.30’da Eskigediz Ulucami (Gazanfer Ağa) önünden hareket eden Deprem Şehitlerini Anma heyeti, Eskigediz Deprem Şehitliği’ni ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Eskigediz Belediye Başkanı Ercan Şimşek, 28 Mart 1970 tarihinde meydana gelen depremin 45. Yılında aynı güne denk gelmesini anlamlı bulduklarını ifade ederek, “Deprem Şehitlerini Anma Günü” düzenlendiklerini söyledi.

Gün dolaysıyla Eskigediz Deprem Şehitliği’nde ağaç dikimi, mevlit okutma dualar etme ve helva dağıtımı ile şehitleri anmaya çalıştıklarını belirten Eskigediz Belediye Başkanı Ercan Şimşek, şu şekilde konuştu:

“28 Mart 1970 Cumartesi günü saat 23.05’de Gediz’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde 9 bin 473 bina yerle bir olmuş, 1087 insan hayatını kaybetmiş ve 1258 kişi de yaralanmıştır.

45 yıl önce hayatını kaybeden 1087 vatandaşımızı saygıyla anıyoruz. Ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. İnşallah bundan sonra Allah böyle bir felaket yaşatmaz. Bu anlamlı günde acılarımızı paylaşmak üzere buraya gelerek bizlere destek veren herkese teşekkür ederim.”

Konuşmanın ardından Eskigediz Belediye Başkanı Ercan Şimşek, Ak Parti İlçe Başkanı Mesut Yörük ve Ak Parti Kadın Kolları üyeleri tarafından şehitlik bahçesine servi fidanları dikildi. Daha sonra deprem şehitleri için dualar edildi. Duvarda mermer üzerine isimleri yazılı olan şehitler yakınları tarafından anılırken duygulu anlar yaşandı. Tüm davetliler, şehitlik abidesi önünde birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler ve tekrar Eskigediz Ulucami (Gazanfer Ağa) önüne geldiler. Cami önünde helva yapıldığını gören Eskigediz Belediye Başkanı Ercan Şimşek, Ak Parti İlçe Başkanı Mesut Yörük ve Ak Parti Kadın Kolları üyeleri, atılan deyişler eşliğinde kepçeyle helva kazanı karıştırdılar.

Akşam Eskigediz Ulucami’de (Gazanfer Ağa) kılınan yatsı namazının ardından deprem şehitleri için mevlit ve Kuran okundu, dualar edildi. Camiden çıkan vatandaşlar ile yoldan geçen herkese helva dağıtıldı.

Kaynak: Milliyet haber (MA-EFE)