ÇAKA BEY ANITI – ESKİ ÇEŞME KÖY – ÇEŞME / İZMİR

İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı İnönü mahallesine, Çeşme Belediyesi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca 2008 yılında, Çaka Bey’in büstünün de yer aldığı bir anıttır. 600 metrekare alan üzerine yapılan anıt; biri 20 metre, diğeri 17 metre yüksekliğinde iki yelken figürünün arasında yerleştirilen, 3,5 metrelik kaide üstünde 2 metrelik Çaka Bey büstünden oluşmaktadır.
Projesini Güney Deniz Saha Komutanlığı’nın yaptırdığı anıtın yapımını Çeşme Belediyesi üstlendi.
Emir Çakabey kimdir?
Çakabey (Ö. 1095) Türk Beyi , II. yüzyılın ikinci yarısında İzmir’e egemen olarak Anadolu kıyılarında ilk Türk donanmasını kurmuştur.
Oğuzların Çuvuldur boyundan olduğu sanılır. Danişmend Gazi’nin komutanlarındandı. Anadolu’ya yapılan akınlardan birinde Bizans komutanı Kabalika Aleksandros’a tutsak düştü. İmparator III. Nikephoros Botaniates’in dikkatini çekerek saraya alındı. Soyluluk şanı ve bazı ayrıcalıklar elde etti. 1081’de I. Aleksios Kommennos’un tahta çıkmasıyla saraydan uzaklaştırıldı.
İzmir’e gelerek 1086’da beyliğini ilan etti ve bir donanma kurdu. Urla ve Foça’yı aldıktan sonra Midilli ve Sakız adalarını beyliğine kattı Niketas Kastamonniates komutasındaki Bizans donanmasını yendi. Sinop ve Karadeniz’in güvenliğinden sorumlu Konstandions da Dalassenos komutasındaki II. Bizans donanmasını da yenerek, 1087’de Sisam ve Rodos adalarını ele geçirdi. Daha sonra Çanakkale Boğazı’nı geçmeye çalıştıysa da, fırtına nedeniyle İzmir’e çekilmek zorunda kaldı. Bizans saldırıları sonunda elindeki bütün adaları art arda yitirdi. 1092’de Anadolu Selçuklularıyla dostluk kurmak amacıyla kızını I. Kılıç Arslan ile evlendirdi.
1095’te Çanakkale Boğazı’nda Bizanslıların güvenliği açısından büyük önem taşıyan ve bir gümrük merkezi olan Abydos’u (Nara Burnu) ele geçirdi. I. Kılıç Arslan, Çakabey’in Anadolu Selçukluları aleyhine bir yayılma içinde olduğu biçimindeki, Bizans kışkırtmalarıma kanarak, Abydos’u kuşattı. Çakabey, anlaşma sağlamak amacıyla buluştuğu I. Kılıç Arslan tarafından öldürüldü.