ARIKBAŞI ŞEHİTLİK ANITI – BAYINDIR./ İZMİR

Arıkbaşı Köyü İzmir il sınırları içerisinde Bayındır ilçesine 15 km, Torbalı ilçesine 17 km ve İzmir’e 62 km uzaklıkta Türkiye’deki en aktif ve en popüler Çerkes köylerinden biridir. Köy halkı 1864 Osmanlı-Rus savaşı döneminde Ruslar tarafından bugünkü Kafkasya’daki PANEHES ve AFEPSI köylerinden sürgün edilen Çerkesler tarafından kurulmuştur.
27 Mayıs 1919 da Yunanların köyden geçeneğini Demiryollarında çalışan 2 Arıkbaşılının haber vermesiyle öğrenen Köy halkı hemen köyü boşaltarak Künk Dere sine gittiler ve burada 3 gün kaldılar.( Luij Kemal GÜZEY bu tarihte künk deresinde doğmuştur ve ismi o zamanlar kurtarıcı olarak anılan Mustafa Kemal den esinlenerek ”Kemal” konulmuştur.) Geri çekilmeye başlayan Yunan ordusu 4 Eylül 1922 de Arıkbaşı Köyü tren istasyonunda bir toplantı yapacağını ve herkesin davetli olduğunu açıkladıysa da yerli Rumların uyarılmasıyla Arıkbaşılılar bu toplantıya katılmadı . 4 Eylül de yemekli toplantı yapan Yunanlar oradaki 15 genç i tutuklayarak Tren istasyonun karsındaki hayvan damında canlı canlı yakarak Şehit etmişlerdir(Bu 15 Şehit anısına olayın olduğu yere anıt dikilmiştir ve her sene 4 eylül de anma töreni yapılmaktadır) . Çete İlyas Çete Arif gibi Arıkbaşılılar geçte olsa müdahale etmiş ve Arıkbaşı düşman işgalinden kurtulmuştur.